Güneş ışınları, korunmasız maruz kalındığında yaşlanmadan, kırışıklıklara ve hatta cilt kanserine kadar ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Her ne kadar güneş ışınlarının D vitamini sentezi gibi alanlarda yararları bulunsa da güneşten alınan UV ışınları, cilt hücrelerine hasar vererek yapısal değişikliklere yol açabilmektedir. Güneşin bu zararlı etkilerinden korunabilmenin en kolay yöntemi ise düzenli ve doğru güneş kremi kullanımıdır. Piyasada çok sayıda güneş kremi türü yer alsa da bunlardan sağlığa ve cilt yapısına uygun olanın seçimi oldukça önemlidir. Uygun bir güneş kremi seçimi, doğru zamanda ve miktarda güneş kreminin düzenli kullanımı ile cildinizi, güneşin zararlı ışınlarının yol açtığı hasarlardan koruyabilirsiniz.

Güneş Kremi Seçimi Nasıl Yapılır?

Güneşten etkili bir şekilde korunabilmenin ilk adımı doğru güneş kremi seçimidir. Güneş kremi alırken neye dikkat edilmeli, güneş kremi nasıl seçilir gibi soruların ilk ve en önemli yanıtı, sağlık otoritelerince onaylanmış güvenilir markalara ait ürünlerin tercih edilmesi gerektiğidir. Piyasada hali hazırda birçok güneş kremi çeşidine ulaşabilmek mümkündür. Cilt tipine ve ten rengine en uygun olan kremin tercih edilmesi, güneşten maksimum düzeyde korunabilmeye imkan tanıyacaktır. Bu nedenle güneş kremi tercihi yaparken bir dermatoloji uzmanına danışmakta fayda vardır. Krem satın almadan önce en sık sorulan sorulardan bir diğeri de güneş kremi kaç faktör olmalı sorusudur. Güneş kremlerinin üzerinde SPF (Sun protection factor) adı altında bir değer bulunur ve bu değer, kremin cildi güneşten koruma gücünün bir göstergesidir. Uzmanların büyük bir kısmı en az 15 SPF, açık havada uzun vakit geçirilen durumlarda ise en az 30 SPF içeren güneş kremlerinin kullanımını önerir. Kullanılan güneş kreminin hem UV-A hem de UV-B tiplerindeki güneş ışınlarına karşı koruma sağlaması dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Terleme veya yüzme esnasında su ile temas eden güneş kremi etkisini yitirebilir. Böyle durumlarda kullanım için su geçirmeyen (waterproof) güneş kremleri arasından tercih yapılmalıdır. Bazı güneş kremleri içerisinde yer alan paraaminobenzoik asit (PABA) adlı madde belirli kişilerde hassasiyete veya alerjik reaksiyona yol açabilir. Bu kişiler PABA içermez ibaresi bulunan ürünler arasından seçim yapabilir. Yağlı ve akneye yatkın ciltler için ise su bazlı güneş ürünlerinin tercih edilmesinde fayda vardır. Piyasada rahatlıkla bulunabilen akneli ciltler için güneş kremi alternatifleri arasından seçim yapılabilir. Güneş koruyucu ürünlerin krem, sprey ve stick formatında farklı alternatifleri bulunur. Bunlardan kişisel tercihlere ve cilt yapısına uygun olanlar arasından tercih yapılabilir. Cilt yapılarının çok daha hassas olması nedeniyle çocuk ve bebekler için güneş kremi tercihi yapılırken mutlaka dermatolog tavsiyesi alınması ve yüksek koruma faktörlü ürünlerin tercih edilmesi önerilir.

Tüm bunların yanı sıra güneş kremi satın alınırken mutlaka son kullanma tarihi kontrol edilmelidir. Tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş olan ürünler, etkisini yitirmiş veya yapısal olarak bozulmuş olabileceğinden kesinlikle kullanılmamalıdır. Kullanılan güneş kremi, ciltte alerjik reaksiyonlara yol açmış ise mutlaka bir dermatoloji uzmanına danışılmalı; doktorun değerlendirme ve önerileri ışığında farklı bir ürüne geçiş yapılmalıdır.

Güneş Kremi Ne Zaman Kullanılmalı?

Güneş kremlerinin yalnızca güneşlenme esnasında değil, yaz veya kış fark etmeksizin gündüz saatlerinde her açık havaya çıkmadan önce kullanılması ve gerektiğinden, düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Güneşten etkin bir korunma elde edilebilmesi için güneş kremi doğru zamanda kullanılmalıdır. Uzmanlar tarafından güneş kreminin güneşe çıkılmadan yaklaşık 30 dakika önce uygulanması önerilmektedir. Bunun nedeni kimyasal güneş koruyucu kremlerin maksimum etki düzeyine ulaşabilmesi için cilt tarafından emilmesinin gerekmesidir. Cilt tarafından tam olarak emilmemesi halinde güneş kremi, yeterli etkiyi göstermeyeceği gibi terleme veya su ile temas sonucunda cilt yüzeyinden yıkanarak uzaklaşabilir. Fiziksel (mineral) filtreli güneş kremleri ise cilt yüzeyine uygulandıktan hemen sonra etki göstermeye başladığından belirli bir bekleme süresi olmadan uygulanabilir. Açık havada çalışıyor olmak, güneş altında uzun süre kalmak, yüzmek veya yoğun fiziksel aktivite yapıp terlemek gibi durumlarda güneş kreminin düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Yenileme süresi, güneş kreminin türüne ve koruma faktörüne bağlı olarak değişebilir. Dolayısıyla güneş kremi kaç saat korur, güneş kremi ne kadar sürede yenilenmeli, güneş kremi günde kaç kez sürülmeli gibi soruların yanıtları değişkendir. Ancak en yoğun etkiye sahip güneş kremleri dahi maksimum 2 saatte bir yenilenmelidir. Bu 2 saatlik süreç, kremin uygulandığı ilk anda başlar. En doğru kullanım süreleri için ürünün kullanım talimatları incelenerek buna göre hareket edilmeli ve gerektiğinde güneş kremi tazelenmelidir.

Güneş Kremi Nasıl Kullanılmalıdır?

Doğru güneş kremi tercihi kadar önemli olan bir diğer konu da güneş kreminin doğru kullanımıdır. Öncelikle güneş kremi nasıl sürülür sorusunun yanıtı ile başlamak gerekirse, kullanılan ürünün sıvı bir formda olması halinde homojen yapısının korunmasına dikkat edilmelidir. Özellikle sprey ve losyon türündeki kremlerin kullanımından önce tüm içeriğin homojen olabilmesi için ambalajın iyi bir şekilde çalkalanması önerilir. Stick tipindeki ürünler kullanılıyorsa böyle bir durum söz konusu olmayacaktır. Özellikle kuru cilde sahip olan kişiler tarafından nemlendiriciden kaç dk sonra güneş kremi sürülmelidir sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Uzmanlar, kimyasal etki gösteren güneş kremlerinin hiçbir ürün kullanılmamış temiz cilt üzerine uygulanmasını önermektedir. Bu nedenle kimyasal güneş koruyuculardan önce temizleyici ve tonik gibi ürünlerle cilt temizliği yapılabilir ancak herhangi bir krem veya makyaj ürünü uygulanmamalıdır. Güneş kremlerinin belirli ölçüde nemlendirme etkisi olsa da çok kuru ciltler için bu etki yeterli olmayacaktır. Bu nedenle eğer kimyasal güneş koruyucular tercih ediliyorsa güneş kremi sürüldükten sonra yaklaşık 20 dakika beklenmeli ve ardından nemlendirici kullanılmalıdır. Fiziksel güneş koruyucular ise etkisini cilt yüzeyi üzerinden gösterdiğinden bu ürünlerin nemlendirici ve makyaj ürünlerinin kullanımının ardından uygulanmasında bir sakınca yoktur. Ayrıca yeterli miktarda ürünün kullanıldığından emin olunmalıdır. Ortalama bir yetişkin için tüm vücuda uygulanması gereken yaklaşık ürün miktarı, bir avuç olarak belirtilebilir. Kulaklar, sırt, omuzlar ve bacak arkaları, dizler gibi bölgeler dahil olmak üzere tüm vücuda güneş kreminin dengeli bir şekilde uygulandığından emin olunmalıdır. Güneşe karşı oldukça hassas olan göz çevresi, güneş kremi uygulamasına dahil edilmelidir. Ancak daha hassas yapıdaki yüz bölgesi için bu bölgeye özel olarak üretilen güneş koruyucu ürünlerin tercih edilmesinde fayda vardır. Yüzme, terleme veya havluyla kurulanmanın ardından güneş kremi mutlaka yenilenmelidir. Böyle bir durumun olmaması halinde güneşe uzun süre maruz kalındığında bir yerden sonra krem etkisini yitireceğinden bu durumda da kremin tazelenmesi gerekir. Kullanılan koruyucu ürünün kullanım talimatları doğrultusunda kremin tazelenmesi, güneşten maksimum düzeyde korunmayı sağlar. Güneş kremi nasıl temizlenir sorusu ise gün sonunda yapılan rutin bir cilt temizliği şeklinde yanıtlanabilir. Cilt yapısına uygun temizleme jelleri, tonik ve nemlendiricilerin kullanımı ile cilt etkili bir şekilde temizlenebilir.

Güneş yanıklarının önüne geçmesi, ben ve leke oluşumunu önlemesi, cilt kanserinden korunmaya yardımcı olması, cilt yaşlanmasını yavaşlatması gibi pek çok olumlu etki, güneş kremi faydaları arasında sayılabilir. Bu nedenle güneşin zararlı etkilerinden korunmak adına ten rengi fark etmeksizin her bireyin düzenli güneş kremi kullanması önerilmektedir. Siz de dermatologlara danışarak hekiminizden güneş kremi önerisi alabilir, size ve cildinize uygun ürünü düzenli olarak kullanmaya başlayarak cildinizi koruyabilirsiniz.